Selecteer een pagina

Heb je het gevoel dat de lucht in je slaapkamer erg vochtig is? Het kan duiden op de aanwezigheid van een lekkage in deze ruimte. Ook kan er sprake zijn van een raam, dat niet goed sluit. Via het tochtgat dat hierbij ontstaat kan vochtige lucht je woning binnendringen! Daarbij kan koude lucht van buiten in combinatie met de warme lucht in de slaapkamer voor condens zorgen. Het is sterk aan te raden om naar een oplossing te zoeken bij een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. Een te hoge luchtvochtigheid is ongezond en kan bijvoorbeeld astmatische of reumatische klachten verergeren. De lucht ontvochtigen kun je het beste overlaten aan een loodgieter.

Hydrometer in de slaapkamer gebruiken

Om er zeker van te zijn dat de lucht in de slaapkamer vochtig is, kun je een hydrometer gebruiken. Plaats de hydrometer enige tijd in de slaapkamer en lees af wat de gemeten luchtvochtigheid is. Zet de hydrometer vervolgens in een andere slaapkamer, om beide waarden met elkaar te kunnen vergelijken. Is de ene slaapkamer veel vochtiger dan de andere? In dat geval is het zaak om naar de oorzaak van dit verschil te zoeken. Zoals reeds beschreven kan er sprake zijn van tocht, maar ook van een lekkage.

Lekkage en tocht laten verhelpen

Er zijn verschillende hulpmiddelen, die je een loodgieter kunnen helpen bij het opsporen van de oorzaak van vochtige lucht in de slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een thermografische camera, waarmee bekeken kan worden of er sprake is van tocht. Een lek zou zich rond de radiator in de slaapkamer kunnen bevinden, maar bijvoorbeeld ook rond het leidingwerk achter een wand. Zo’n laatste lekkage zou voor vochtplekken op wanden van de slaapkamer kunnen zorgen. Je herkent deze plekken aan hun lichtgele kleur.