Selecteer een pagina

Nummerplaatjes worden breed ingezet. Denk aan de genummerde kamers in zorgcentra, ziekenhuizen of bijvoorbeeld kantoorpanden. Daarnaast sieren de nummers en nummerplaatjes natuurlijk onze woningen, postbussen en brievenbussen. Hieronder worden veelvoorkomende materialen voor nummerplaatjes kort uitgelicht. Aan bod komen acrylaat, messing, roestvrij staal, aluminium, emaille en hout.

Kunststof
Nummerplaatjes van kunststof zie je veel. Vaak wordt er gekozen voor het kunststof acrylaat. Allereerst is dit materiaal relatief voordelig. Heb je dus een flink aantal nummers of nummerplaatjes nodig, dan is dit een prettige optie. Je kunt kiezen voor nummerplaatjes die je ophangt middels boorgaatjes of voor een variant die je met tape bevestigt. Acrylaat roest niet en is een weerbestendig materiaal. Dit type plaatjes kun je dus ook prima buiten ophangen.

Metaal
Liever een metalen variant? In dat geval is een nummerplaatje van aluminium heel gebruikelijk. Dit materiaal is licht van gewicht en roest niet. Verder heeft de zilte zeelucht geen vat op dit type materiaal. Dit maakt deze nummerbordjes een fijne optie voor eilanders en bewoners van kustplaatsen. Aluminium kan worden bedrukt of gegraveerd. Aluminium bedrukken is voordeliger. Dit kan ook in kleur. Dit is handig voor bijvoorbeeld logoplaatjes.

RVS
Wil je een sterker materiaal dan aluminium dan kun je kijken naar de plaatjes en nummers van RVS. RVS als afkorting staat voor Roestvast Staal. In de dagelijkse praktijk wordt RVS ook vaak roestvrij staal genoemd. Met name voor nummerplaatjes voor woningen en bedrijfspanden is dit een veel gekozen optie. Waarom? Bijvoorbeeld omdat het aansluit bij de buitenverlichting die eveneens uit roestvrij staal vervaardigd is.

Messing
Van RVS naar messing. Dit materiaal is in trek vanwege de mooie look. Met dit materiaal til je een nummerplaatje net even naar een andere level. Messing heeft namelijk een chique uitstraling. Nog een aantrekkelijke eigenschap is dat dit materiaal niet roest. Dit maakt een plaatje van messing een duurzame keuze. In de buitenlucht kan de kleur van messing met de tijd wel gaan veranderen. Verder zijn nummers en nummerplaatjes van messing relatief duur.

Andere materialen
Andere mogelijke materialen voor nummers en nummerplaatjes zijn onder meer hout en emaille. Met hout kies je voor een rustieke of ambachtelijke uitstraling, waar een plaatje van emaille vaak nostalgische gevoelens oproept. Bij houten nummerplaatjes heb je de keuze uit diverse soorten hout. Denk aan een plaatje van steigerhout of een variant met boomschors, zoals bijvoorbeeld bij Douglas hout. Bij emaille kun je gaan voor een traditioneel nummerplaatje dat met de hand gemaakt wordt of een plaatje in emaille look.