Selecteer een pagina

De strenge wintermaanden kunnen voor vervelende vorst zorgen. Uw boot en de spullen aan boord kunnen hierdoor beschadigd raken. Het is daarom verstandig om uw boot eens grondig te controleren voordat de winter begint. Staat er nog water op plekken waar het niet hoort? Zijn er nog spullen aan boord die kunnen beschadigen? En heeft u al een winterstalling kunnen regelen? De spullen die nog aanwezig zijn dienen van boord gehaald te worden en de romp en het dek behoren watervrij achtergelaten te worden. En heeft u ook al een onderhoudsbeurt overwogen voordat u de boot laat rusten in een stalling? Want de buitenboordmotor dient uiteraard ook grondig nagekeken te worden.


Bent u geheel voorbereid op het winterklaar maken van uw boot?

Ververs de olie en vervang de oliefilter. Een vrij standaard onderhoudsprocedure die u ook zelf kunt oppakken. Maar als u het goed wilt doen, laat u een erkend bedrijf uw boot onderhouden. Dan heeft u geen omkijken meer nadat de winter ten einde is en is uw boot voorzien van een grote onderhoudsbeurt. Naast de onderhoud die voor u gedaan kan worden is er ook zelf nog werk te verrichten. Uw boot dient geheel vorstvrij te zijn voordat u de boot naar een winterstalling brengt. Koppel elektra en gas los en breng ieder watersysteem een niet giftige antivries toe. Het is ook aangeraden om vochtvreters neer te zetten in de hoeken van uw boot. Hierdoor zullen schimmels geen kans krijgen om te verspreiden. Maak uw dek dus grondig watervrij en de voorbereidingen zullen al voor de helft gedaan zijn.


Tips om uw boot winterklaar te maken?

Maak de boot grondig schoon want u wilt niet tegen vast komend vuil aankijken. Uw boot zal een lange tijd in de winterstalling staan. Smeer daarom de draaiende delen in, vet rubbers en ramen in en uw boot zal er het aankomend vaarseizoen weer tegenaan kunnen. Uw boot is geheel winterklaar als u al de aanwezige spullen zoals kussens, reddingsvesten, etenswaren en drinkvoorzieningen van boord gehaald heeft. Plaats een afdekzeil over de boot heen om het regenwater of sneeuw af te laten lopen en uw boot is helemaal gereed voor een afgedekte winterperiode in de stalling. Bedenk u wel goed om ruim op tijd te zijn met het aanvragen van een winterstalling. Want het vaarseizoen komt uiteraard voor meerdere bootbezitter tot een einde.


Bent u opzoek naar een erkend bedrijf voor de onderhoud aan uw boot?

Mocht er toch nog water binnen zijn gelopen dan zult u dit na de winter pas opvallen. Er wordt daarom aangeraden om de boot tijdens zijn winterstalling regulier te blijven controleren. Maak het zeil dus goed vast zodat u er achteraf geen omkijken meer naar heeft. Voor de nodige informatie en advies over onderhoud en winterstallingen gaat u naar een desbetreffende watersport speciaalzaak.