Selecteer een pagina

Het kopen of verkopen van een huis is een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarbij sowieso verstandig om gebruik te maken van een makelaar. Wanneer iemand een huis koopt of verkoopt zonder makelaar kan het gebeuren dat diegene voor onverwachte verassingen komt te staan. Een makelaar om zijn diensten vragen is stap één. Bij stap twee is het belangrijk dat er een goed gevoel bij de makelaar is, aangezien hij de (ver)koper door het proces heen begeleidt. Een ander en bij deze ook het belangrijkste stap in het gehele proces is het inventariseren van de woonwensen.

Woonwensen checklist

Na de kennismaking tussen de (ver)koper en de makelaar maakt de (ver)koper een overzicht van zijn woonwensen. Hierbij is het verstandig een checklist te gebruiken van onderwerpen die aan bod moeten komen.

  1. Locatie: moet de woning stedelijk, landelijk of ertussenin liggen? Welke gemeente en welke wijk zijn belangrijke factoren. Ook de bereikbaarheid van voorzieningen speelt een rol.
  2. Omvang: hoeveel wooneenheden: groot(50), middelgroot (20-25), klein (10 of minder).
  3. Bouwplan: nieuwbouw, al of niet binnen een groter project, verbouw.
  4. Financieel-economisch: is er sprake van koop, huur of een mengvorm, sociale of vrije sector, huurprijs, budgettering van dienstenniveau.
  5. Vorm: één gebouw, bijeengelegen groep woningen, verspreid wonen over een buurt of straat.
  6. Inrichting: hoe groot wordt de woning, aspect privé versus gemeenschappelijk, groepsruimten, clusterruimten, alleen projectruimten.
  7. Sociale opbouw: Zijn er gemeenschappelijke karakteristieken, lichamelijk, intellectueel, qua herkomst, sexe, overtuiging en leeftijd ter sprake?
  8. Woonstijl: in beperkte of juist in ruime mate plannen voor gezamenlijke activiteiten.
  9. Bijzondere voorzieningen: zijn er wensen ten aanzien van begeleiding, service en/of zorg.

Voordat je naar een makelaar gaat moet je de locatie al in gedachten hebben. Wanneer iemand in Eindhoven wil wonen moet die niet om de diensten van een makelaar in Enschede vragen. Kies daarom altijd een makelaar uit in de omgeving waar je wil wonen. Daarbij is het inventariseren van de woonwensen erg belangrijk. Het laatste wat iemand wil is dat er spijt komt bij het (ver)kopen van een huis. Neem daarom altijd goed de tijd om de woonwensen op een rijtje te zetten.