Selecteer een pagina

Sloten komen in allerlei verschillende soorten en maten en hierdoor kunnen de kosten voor het vervangen of repareren van een slot hoog oplopen. Staat u voor een dichte deur? Of werkt uw slot niet meer geheel naar behoren? Voordat u de eerste de beste slotenmaker naar uw woning laat komen, raden we aan om een prijsindicatie te vragen. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor een een simpele klus. In dit artikel geven we u een indicatie van wat een slotenmaker gemiddeld kost. 

De prijs hangt af van verschillende factoren

We kunnen niet zo één-twee-drie een prijs voor het open maken van een deur geven. De kosten hangen namelijk af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan het soort slot, maar ook aan de soort handeling die de slotenmaker moet uitvoeren.

  • Verschillende soorten sloten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten sloten en deze vergen allemaal een andere aanpak. De prijs voor het openmaken van een deur hangt af van het type slot en de moeilijkheidsgraad om deze te vervangen of te repareren. 

  • Is het een spoedklus?

Staat u voor een dichte deur en moet u zo snel mogelijk weer naar binnen? Bij spoedklussen worden er extra kosten in rekening gebracht. De slotenmaker veranderd zijn of haar planning namelijk speciaal voor uw klus. 

  • Vervangen of repareren?

De kosten voor het repareren van een slot zijn logischerwijs anders dan het vervangen van een slot. Het plaatsen van een geheel nieuw slot brengt meer kosten met zich mee. 

Materiaalkosten en uurtarief slotenmaker

Naast de verschillende factoren moet er rekening worden gehouden met de materiaalkosten en het uurtarief van de slotenmaker. Als het gehele slot moet worden vervangen, is er logischerwijs meer materiaal nodig en de kosten zullen dan ook hoger oplopen. Moet het slot alleen geopend worden?

Volgens de brancheorganisatie NSSG mag het openen van de deur overdag niet meer dan €125 kosten. Houd wel rekening met avond- en weekendtoeslagen van ongeveer 50%. Daarnaast worden er in veel gevallen voorrijkosten gerekend. Zorg er daarom voor dat u een slotenmaker in de buurt inschakelt, zo blijven de kosten laag. 

Pas op voor oplichters

Misschien heeft u het wel eens gehoord, maar er zijn tegenwoordig veel slotenmakers actief die te hoge kosten rekenen voor een simpele klus. Daarom is het belangrijk dat u op zoek gaat naar een betrouwbare slotenmaker. Pas op voor bedrijven die werken met een tussenpersoon. De persoon die u aan de telefoon krijgt, komt zelf niet langs, maar stuurt een van zijn werknemers. Vraag ook altijd van tevoren naar een duidelijke prijsindicatie. Als de slotenmaker dit niet doet, kan dit een teken van onbetrouwbaarheid zijn. Daarnaast raden we u aan om recensies op het internet te lezen. Door deze reviews krijgt u een realistisch beeld van de slotenmaker in kwestie.