Selecteer een pagina

Niet alle branden thuis zijn te voorkomen. Dat gezegd hebbende, is het altijd een goed idee om de brandveiligheidsvoorschriften op te volgen en je steentje bij te dragen om je huis – en de huizen om je heen – zo veilig mogelijk te houden. Hier zijn negen brandpreventie tips voor thuis die iedereen zou moeten kennen en opvolgen om zowel branden te voorkomen als te reageren als ze toch ontstaan.

Installeer rookmelders en controleer regelmatig of ze werken

Een werkende rookmelder kan het verschil maken bij het verijdelen van branden en/of ze in hun vroegste stadium te betrappen.

Hoewel koken de grootste boosdoener van woningbranden is, moet je rookmelders in alle delen van je huis hebben – niet alleen in de keuken. Dat betekent alarmen op alle verdiepingen van je huis en zowel binnen als buiten elke slaapkamer.

Als je net naar een nieuw huis verhuisd bent, ga dan kamer voor kamer na of er rookmelders zijn en of ze werken. En als je al een tijdje in je huis woont, doe dan regelmatig controles om te zien of de batterijen vervangen moeten worden (eens per maand controleren is een goede manier). Je kunt ook overwegen om slimme rookmelders in te bouwen, zodat je ze van overal direct op je telefoon kunt controleren.

Houd je keuken in de gaten

De meeste branden thuis beginnen in de keuken, en er zijn drie hoofdoorzaken achter:

Voedsel dat onbeheerd wordt achtergelaten tijdens het koken

Brandbare voorwerpen die te dicht bij warmtebronnen worden achtergelaten (denk aan lappen, pannenlappen en alcohol)

Apparaten niet uitzetten of onbedoeld aanzetten

Vetbranden zijn hier een andere mogelijke risicofactor, ook opgehoopt vet van vorige dagen koken.

Oplettendheid wanneer je in je keuken bent – en vooral wanneer je kookt – zal je een heel eind op weg helpen om te voorkomen dat deze scenario's zich voordoen. Als algemene brandveiligheidsregel geldt: verlaat nooit de kamer als je iets aan het koken bent, en controleer altijd als je klaar bent of de oven, het fornuis en alle andere verwarmingsapparaten goed zijn uitgeschakeld.

Ruim de pluizen uit je droger na elke lading

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen voor een betere brandveiligheid in huis is ook een van de gemakkelijkste: maak de pluizenbak leeg na elke lading die je door de droger laat gaan. Pluizen zijn verrassend ontvlambaar, vooral als ze zich ophopen in de ventilatie van je droger. Door het een onderdeel van je wasroutine te maken om alle pluizen uit de sifon te verwijderen, help je deze ophoping te voorkomen en verminder je de kans op een drogerbrand aanzienlijk.

Als je het verwijderen van pluizen niet hebt bijgehouden, of als je onlangs verhuisd bent en niet zeker weet of de vorige eigenaars of huurders hun deel gedaan hebben, dan moet je de ventilatieopening openmaken en grondig schoonmaken. Doe dit door een slang aan je stofzuiger te bevestigen en het pluis uit de ontluchting te zuigen, die meestal achteraan je droger zit. Je zult de droger waarschijnlijk een stukje uit de muur moeten trekken om dit te doen, en misschien heb je een schroevendraaier nodig om het kanaal van de ontluchting te verwijderen zodat je er bij kunt, maar dat hoeft niet altijd.

Maak je dakgoten schoon

Droge bladeren en dennennaalden zijn beide ontvlambaar, dus je wilt niet dat een van beide lang in je dakgoten blijft hangen. Als je veel bomen in de buurt van je huis hebt, streef er dan naar je goten om de één tot drie maanden schoon te maken, afhankelijk van het seizoen. Als je niet veel bomen in de buurt hebt, zou twee keer per jaar voldoende moeten zijn.

Overbelast je stopcontacten of stroomonderbrekers niet

Zeker, je kunt aan een enkel stopcontact zowat een eindeloze voorraad aanzetstekkers en verlengsnoeren toevoegen, maar dat betekent niet dat je dat ook moet doen. Hoe meer je een afzonderlijk stopcontact of stroomonderbreker overbelast, hoe groter het brandgevaar, dus voeg meer stopcontacten toe, in plaats van meer hulpstukken, als je veel spullen hebt die je van stroom moet voorzien.

Wees voorzichtig met verwarmde dekens en ruimteverwarmers

Deze beide schijnbaar onschuldige producten kunnen bij verkeerd gebruik een gevaar vormen.

Gebruik verwarmde dekens (ook wel elektrische dekens genoemd) alleen plat, want plooien kunnen hitte vasthouden en tot brand leiden. Evenzo mag je een verwarmde deken nooit onbeheerd achterlaten, vooral niet op een matras of ander beddengoed. En als je slijtage of scheuren aan de deken of de bedrading opmerkt, is het tijd voor vervanging.

Wat ruimteverwarmers betreft, ook die moet je nooit onbeheerd aan laten staan. Wees ook voorzichtig dat je niets brandbaars in de buurt van de kachel laat zitten, en houd minstens drie meter afstand tussen de kachel en voorwerpen die kunnen opwarmen en vonken of ontbranden.

Houd brandblussers rond je huis

Je wilt minstens één brandblusser per verdieping hebben, hoewel het nooit kwaad kan er meer te hebben. Leg ze op plaatsen die je zult onthouden – zoals onder gootstenen of in een kastje bij je schoonmaakspullen. Zorg dat je ook weet hoe ze te gebruiken, want je wilt niet bezig zijn met het lezen van aanwijzingen als je bezig zou moeten zijn met het blussen van vlammen.

Tip: brandcompartimentering

Plan een vluchtroute bij brand

Branden kunnen zelfs de meest goed voorbereide mensen overkomen, dus je moet een vluchtplan hebben voor het geval dat. Dit omvat een precieze route naar de veiligheid die jij en elk lid van je huishouden kunnen nemen vanaf elke verdieping of kamer in het huis.

Heb je een huisdier? Vergeet niet ook voor hen een plan te maken. Zorg dat je een riem en/of een reismandje op een gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk te bereiken plaats hebt, en betrek je huisdier altijd bij het plannen en oefenen van je vluchtroute.

Bereid je kinderen voor en bescherm ze

Aan elk lid van je gezin moet aandacht besteed worden als het gaat om brandveiligheid in huis, en dat geldt ook voor je kinderen. Maak er een punt van je kinderen bloot te stellen aan het geluid van het rookalarm en laat ze weten wat het betekent, wat ze moeten doen, en waarom het belangrijk is snel te handelen.

Behalve je kinderen betrekken bij het oefenen van je evacuatieplan, kun je ook af en toe thuis brandoefeningen houden, net zoals in scholen. Leer ze over "stop, laat vallen, en rol", en ook hoe je in geval van nood 112 kunt bellen. Dit houdt ook in dat je ze leert hoe je 112 op je mobieltje kunt bellen, voor het geval je geen vaste lijn hebt.

Zoals altijd, houd eventuele vuurstarters goed uit de buurt van nieuwsgierige kleine handjes. Lucifers, aanstekers en andere ontstekers moeten in hoge kasten opgeborgen worden, zelfs als je denkt dat je kind te jong is om te weten hoe ze te bedienen.

Schuw het bespreken van brandveiligheid in je huis niet alleen omdat het een eng onderwerp kan zijn. Hoe beter alle leden van je huishouden voorbereid zijn, hoe meer kans je hebt om snel en adequaat te reageren in geval van brand – en om te voorkomen dat er überhaupt brand in je huis ontstaat.