Selecteer een pagina

Heb jij of iemand uit jouw omgeving een rolstoel nodig? Dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. De aanschaf van een rolstoel doe hoogstwaarschijnlijk niet met plezier en juist daarom wil je dat de aankoop in een keer goed verloopt. Hieronder zullen een aantal tips worden gegeven bij het aanschaffen van een rolstoel.

Welke rolstoel is passend

Als eerste is het belangrijk te kijken naar de eisen van de rolstoel. Rolstoelen zijn er in allerlei soorten en maten waardoor je al snel de verkeerde kunt kopen. Het eerste waar naar gekeken moet worden is de maat, zoals al eerder is gezegd zijn rolstoelen verkrijgbaar in verschillende maten. De zitbreedte is van essentieel belang voor het comfort, deze moet worden opgemeten. De persoon waarvoor de rolstoel is bedoeld moet op een platte ondergrond gaan zitten, vervolgens wordt de zitbreedte opgemeten. Bovenop de originele breedte moet nog drie centimeter worden opgeteld. Vervolgens kan er een keuze gemaakt worden uit een xs, s , m, xl of xxl rolstoel. Deze maken verschillen ongeveer 2 centimeter. Nadat de maat bepaald is moet er worden gekeken naar andere eisen. Denk hierbij aan een elektrische rolstoel of speciale steunen.

Traplift

Wanneer iemand in een rolstoel beland is het vaak onmogelijk om nog trap te lopen, hiervoor moet dan een traplift worden aangeschaft. Het aanschaffen en plaatsen van een traplift is zo duur dat mensen het vaak zelf niet kunnen betalen. Je kunt dan gebruik maken van traplift subsidie. Je kunt een traplift dan voor de helft of minder kopen omdat je in de meeste gevallen recht hebt op subsidie. Of je hier recht op hebt wordt bepaald door specialisten, dit kan bijvoorbeeld een ergotherapeut zijn.