Selecteer een pagina

Ooit van domotica gehoord? Nee, ik eerst ook nog niet. Maar eigenlijk blijkt het alleen maar een andere benaming te zijn van huisautomatisering of smart homes. Domotica home is dus een smart home of het maken hiervan. Hieronder verdere uitleg.

Domotica

Het woord domotica is afgeleid van de Latijnse taal, en betekent letterlijk ‘toegepaste wetenschap’. Het kan gezien worden als de integratie van technologie en diensten met als doel het verbeteren van de kwaliteit van wonen en leven. Origineel werd dit vooral gebruikt in en rondom de werkomgeving, maar naarmate technologie begon te groeien, kwam er ook een grotere interesse om dit soort techniek te gebruiken binnenshuis.

Tegenwoordig is het zo uitgebreid en grootschalig, dat in veel gevallen smart homes niet meer weg zijn te denken. Zo kun je jouw smart home nu ook vanaf buitenaf besturen via het antwoord of door het gebruiken van een simpele app. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de lichten in je huis aan of uitzetten, gordijnen openen of sluiten, muziek aanzetten, het klimaat in het huis aanpassen, etc.

Toekomst

Smart homes, of domotica dus, is zeker de toekomst waar naartoe gewerkt wordt. Zo zijn er al erg veel bedrijven die hier in investeren. Denk bijvoorbeeld aan Somfy.nl, een bedrijf die zich bezighoudt met het verkopen van verschillende smart producten voor in jouw huis. Zo hebben zij bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en sensoren om jouw huis optimaal te beveiligen. Maar denk ook aan de verschillende producten die boven al zijn benoemd, zoals verlichting en gordijnen en klimaatverandering.

Daarbij heeft Somfy ook een blog waarmee ze hun klanten op de hoogte houden van alle actuele nieuws en eventuele aanpassingen / uitbreidingen. Zo bouw je een community op die je betrekt bij jouw groei waardoor ze eerder zullen neigen om terug te komen bij jou wanneer ze iets nieuws nodig hebben of een vraag hebben over een product.